Zapraszamy

Witamy w Klubie

H yćka Klub położony jest w samym centrum Poznania przy ulicy Święty Marcin 69 zaledwie sto metrów od Placu Wolności i jest miejscem o niebywale oryginalnym wystroju. Hyćka Klub znajduje się w zbudowanej w 1903 roku zabytkowej secesyjnej kamienicy Gustawa Haase i Georga Wagnera która wg wielu zasługuje na miano perły poznańskiej secesji. Jan Skuratowicz określił budynek jako„najwspanialszą chyba secesyjną kamienicę Poznania". Pośród uroczych zabytkowych mebli znajdziecie swoje miejsce aby napić się piwa z "Hyćką" lub wielu naszych specjalnych drinków. Lokal posiada 40 miejsc siedzących. Mocą stroną Hyćka Klub jest różnorodność muzyki, począwszy od rocka, poprzez blues, pop, kończąc na muzyce filmowej. Można również posłuchać muzyki na żywo w wykonaniu zespołów. W piwnicy znajduje się parkiet, gdzie możecie bawić się przy muzyce lat 60-90. Lokal posiada bar, gdzie pracuje miła i profesjonalna obsługa, która zrobi wszystko dla odpowiedniej atmosfery. Prowadzimy rezerwacje sal oraz stolików, organizujemy koncerty, imprezy firmowe, spotkania okolicznościowe. Oferujemy w swoim menu szeroki dań regionalnych przygotowanych w oparciu o lokalne produkty.

Godziny otwarcia

  • nieczynne
  • 12:00 - 18:00

Hyćka od kuchni

Smaki Poznania Kuchnia Wielkopolska

T radycja jest inspiracją dla naszej kuchni: dań regionalnych, wielkopolskich, w oparciu o własną produkcję: pyry z gzikiem, czernina, szagówki, kaczka z pyzami, szare kluchy z kapustą. Sami produkujemy na własne potrzeby konfitury, przetwory warzywne, syropy, kompoty. Z początkiem roku 2017 rozpoczęliśmy wypiek własnego chleba na zakwasie przywracając tradycje miejsca - restauracja znajduje w pomieszczeniach po historycznej piekarni Państwa Borowiaków. Konsekwencją kultywowania kuchni wielkopolskiej jest fakt iż od sierpnia 2017 roku restauracja nasza należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski. Uchylamy rąbka tajemnicy naszej kuchni w reportażu z cyklu Smaki Poznania pod tytułem "Kuchnia wielkopolska" produkcji TVK Winogrady.


    O nas

    Restauracja Hyćka

    R estauracja Hyćka została otwarta w czerwcu 2014 roku na Poznańskiej Śródce przez małżeństwo - Alicję i Marcina Sadowskich. Restauracja znajduje w pomieszczeniach po historycznej piekarni Państwa Borowiaków. Nazwa lokalu wzięła się od syropu z kwiatów i owoców czarnego bzu – produktu tradycyjnie wytwarzanego w regionie Wielkopolskim pod nazwą hyćka lub hyczka. Nasze zamiłowanie do hyćki wynika z rodzinnej tradycji zbierania kwiatów oraz owoców i wytwarzania syropu o unikalnym smaku i właściwościach. Tradycja jest inspiracją dla naszej kuchni: dań regionalnych, wielkopolskich, w oparciu o własną produkcję: pyry z gzikiem, czernina, szagówki, kaczka z pyzami, szare kluchy z kapustą, a na deser proponujemy własne wypieki. Restauracja posiada pięćdziesiąt miejsc siedzących w trzech salach konsumpcyjnych, a w jednej z nich znajduje się scena na której odbywają się wydarzenia kulturalno – edukacyjne. Scenę stanowi fundament pieca chlebowego. Organizujemy imprezy okolicznościowe, koncerty i warsztaty. Dania przygotowujemy w oparciu o lokalne produkty od rodzimych dostawców. Sami także produkujemy na własne potrzeby konfitury, przetwory warzywne, syropy, kompoty z których później korzystamy.


    Kontakt

    Kontakt: